Flower Feast

Deze webshop staat te koop! Daarom nemen we vanaf nu geen bestellingen meer aan. Serieuze voorstellen kunnen gestuurd naar info@flowerfeast.com!

Gratis verzending binnen NL
Levertijd 1-4 werkdagen

Bloemen drogen door ze zelf op te hangen

Droogbloemen zijn weer helemaal terug van weggeweest, en dat is niet zo gek toch? Het is zo leuk om droogbloemen te gebruiken om je huis mee op te vrolijken. Verse bloemen kun je ook zelf drogen. Het is niet moeilijk, het vergt alleen wat geduld. Maar voordat de vraag ‘hoe droog je bloemen?’ beantwoord kan worden, moet een andere belangrijke vraag gesteld worden: ‘welk type bloem kun je het beste zelf drogen?’.

Bloemen drogen

Zijn alle bloemen geschikt om te drogen?

Niet alle bloemen zijn geschikt om te drogen. Sommige stelen van bloemen bevatten teveel vocht, zijn te slap of te breekbaar om te drogen, zoals narcissen, tulpen en amaryllissen. Als je zelf bloemen gaat drogen dan kun je het beste kiezen voor een bloem met een houtachtige steel. Dit zijn bloemen die vaak net even iets lastiger zijn om schuin af te snijden tijdens het schikken van de bloemen. Denk aan rozen, zonnebloemen, korenbloemen of craspedia’s. Maar ook grassoorten lenen zich hier perfect voor. Zelf een simpel bosje tarwe kan al veel sfeer in huis brengen door het in het juiste potje te zetten! Als je de perfecte bloem hebt gekozen om te drogen dan kun je beginnen aan de volgende stappen.

Stap 1. Kies het perfecte moment

Als je een bloem wilt drogen dan kun je dit het beste doen op het moment dat ze net open gaan. De bloemen zullen namelijk nog verder opengaan tijdens het drogen en als je een bloem gebruikt die al helemaal open is, dan heb je kans dat de bloem wat blaadjes verliest tijdens het proces. Ook is het slim om geen bloemen te kiezen met beschadigingen of verwelkte en zieken blaadjes. Deze plekken worden nog zichtbaarder tijdens het drogen.

Stap 2. Bosjes van de bloemen maken

De volgende stap bij het zelf bloemen drogen is het maken van bosjes. Eerst haal je zoveel mogelijk blaadjes van de stengels en dan verdeel je de bloemen per soort in bosjes van maximaal 10. Grote bloemen zoals rozen en hortensia’s kun je beter individueel drogen. 

Stap 3. Bind de bloemen vast

Wikkel rondom de stengels van het bosje een elastiekje. Maak dit elastiekje goed vast want tijdens het droogproces kunnen de stelen van de bloemen wat krimpen. Het elastiekje mag niet te strak zitten. Er mag geen rand om de steel ontstaat, want dan kunnen de stengels gaan rotten. Doe daarom het elastiekje niet te strak en check af en toe de droogbloemen of het elastiekje niet te los zit. 

Stap 4: Ophangen van de bloemen

Om de bloemen te drogen hang je ze ondersteboven op. Dit doe je het liefst in een warme en donkere kamer, waar het liefst ook een klein briesje staat. Een geschikte plek is vaak de zolder. 

Stap 5: Wachten….

En nu… wachten maar! De bloemen moeten tot de kern drogen en hoe dikker de steel hoe langer het drogen duurt. Wij raden vaak aan om 2 tot 4 weken te wachten. Je kan het ook voelen wanneer de bloemen die je droogt klaar zijn. Knijp voorzichtig in de steel en als deze crusty is, dan zijn ze klaar! Als de steel nog flexibel is dan moet je nog even wachten.

Stap 6: Klaar is kees

Et voilà, je zelf gedroogde bloemen zijn klaar. Verwijder voorzichtig het elastiekje van de bloemen en maak een mooi boeket van de bloemen en zet ze op een plek waar iedereen ze kan bewonderen. Het enige wat je niet moet doen is de droogbloemen in een vochtige kamer zetten, zoals de badkamer. Hier houden droogbloemen niet zo van.

Neem ook eens een kijkje in onze online webshop. Hier vind je de mooiste droogboeketten en droogbloemen.