Flower Feast

Deze webshop staat te koop! Daarom nemen we vanaf nu geen bestellingen meer aan. Serieuze voorstellen kunnen gestuurd naar info@flowerfeast.com!

Gratis verzending binnen NL
Levertijd 1-4 werkdagen

Vier manieren om bloemen te drogen

Droogbloemen zijn ontzettend leuk om je huis mee te decoreren. Niet alleen als boeket zijn ze leuk, maar ook als krans, in een fles, stolp of in een mooie lijst. Bij Flower Feast kun je prachtige droogbloemen en droogboeketten bestellen, maar het is ook erg leuk om zelf aan de slag te gaan om je eigen droogbloemen te maken. Wij zien regelmatig de vraag voorbij komen ‘hoe droog je bloemen?’. Daarom hebben wij hieronder een verzameling gemaakt van de 4 meest gebruikelijke manieren om zelf droogbloemen te maken.

 

  • Zelf bloemen aan de lucht laten drogen

We schreven hier al over in ons eerdere blog: bloemen aan de lucht laten drogen is de meest gebruikelijke manier om bloemen te laten drogen. Hiervoor heb je een warme, droge en donkere plek nodig. De zolder is vaak de ideale plek. Om de bloemen te drogen verwijder je eerst overtollige bladeren van de bloem en bind je ze met een elastiekje aan elkaar en hang ze in kleine bosjes op z’n kop op. Bij het droogproces van de bloem is het belangrijk dat de bloem snel droogt. Hoe sneller ze drogen, hoe beter het resultaat wordt. En dat is natuurlijk wat je wilt, mooie droogbloemen! Het gemiddelde droogproces duurt tussen de 2 tot 4 weken.

persend bloemen drogen in boek
  • Zelf droogbloemen maken door te persen

Veel mensen zullen deze manier nog wel herkennen van vroeger op school, toen je bloemen droogde in een telefoonboek. Hiervoor leg je de bloemen voorzichtig tussen de bladeren van een dik boek en bedek je de bladeren met wat keukenpapier. Het keukenpapier zorgt er namelijk voor dat het vocht goed opgenomen wordt. Nadeel is wel dat je bloemen plat gedrukt worden en dus niet hun natuurlijke vormen behouden. Wel is het erg leuk om met deze zelf gedroogde bloemen cadeaus of kaarten te versieren, maar ook om een lijstje met droogbloemen te maken.

 

  • Zelf droogbloemen maken in de oven

Als jij een heteluchtoven hebt, kun je heel snel en gemakkelijk je eigen droogbloemen maken. Het is hiervoor wel een pré dat de oven een heteluchtoven is, omdat de oven op een lage temperatuur moet kunnen. Leg de bloemen verspreid over een ovenrooster en laat ze op 38 graden een paar uur drogen. Wil je dat je bloemen hun mooie vorm behouden? Leg dan een gaasje over het ovenrooster en prik de steeltjes van de bloemen hierin. Hierdoor rust de plant niet op de bloem en blijft deze in oorspronkelijke vorm.

  • Zelf bloemen drogen met Silicagel

Als jij bloemen wilt drogen met hele tere bloemblaadjes dan is Silicagel de ideale oplossing om te gebruiken. Silicagel koop je in de hobbywinkel en kun je makkelijk hergebruiken. Je denkt misschien dat het een vloeibare gel is, maar in werkelijkheid is het een vaste stof van kristallen, het lijkt een beetje op zout. Vul een platte bak die je luchtdicht kunt maken met een laag Silicagel. Prik de bloemen in de gel en zorg ervoor dat ze elkaar niet overlappen. Bestrooi daarna de bloem met de overgebleven kristallen totdat ze helemaal onder het kristal liggen. Deze droogmethode duurt ongeveer een paar dagen.